Huolehdi veitsistäsi

Erittäin hyvä ja terävä veitsi tekee ruoanlaitosta mukavampaa. Ei ole mitään kurjempaa, kuin esimerkiksi leikata tomaattia tylsällä veitsellä. Täältä saat muutaman helpon vinkin veitsistäsi huolehtimiseen sekä terävyyden säilyttämiseen että palauttamiseen.

No.1

Puinen tai muovinen leikkuulauta. Hyvä leikkuualusta ei pilaa veitsen terää.

No.2

Jos haluat kaapia leikkuulaudan puhtaaksi, voit käyttää terän takaosaa leikkaavan reunan sijaan, jotta terä ei tylsisty.

No.3

Puhdista veitset käsin heti käytön jälkeen. Näin vältät happohyökkäyksen, joka voi johtaa ruostumiseen.

No.4

Vältä astianpesukoneen käyttöä, sillä se ei ole hyväksi veitsille eikä astianpesukoneelle. Konetiskiaine sisältää usein sekä hankausainetta että suolaa, jotka kummatkin vaikuttavat veitsen ulkonäköön ja terävyyteen.

No.5

Teroita puikolla, hiomakivellä tai märkähiomakivellä. Teroittamalla veitsen säännöllisin väliajoin saat sen pysymään terävänä. Jos leikkaava reuna on päässyt todella tylsäksi, voit viedä veitsen kokeneelle teroittajalle. Se on monesti ainoa tapa pelastaa veitsi.

No.6

Älä leikkaa luita tai pakastettuja raaka-aineita – se voi vaurioittaa terää.

Veistä valitessa voi tuntua siltä, kuin eksyisi viidakkoon. Nykyään on paljon erinäköisiä, eri materiaaleista valmistettuja ja erihintaisia veitsiä. Miten veitsi valitaan? Kokosimme alle viisi erilaista veistä, jotka muodostavat hyvän perustan veitsilaatikkoosi.

Kokkiveitsi

Kunnon kokkiveitsi on veitsikokoelman perusta. Se on ominaisuuksiltaan monipuolinen ja saatavilla monissa ko’oissa 16 cm:stä 30 cm:iin. Sinulle oikea koko riippuu tietysti käsituntumasta, mutta myös käyttötarkoituksesta. Lihaa, tiettyjä juureksia ja muita kookkaita raaka-aineita varten saattaa tarvita suuremman terän, kun taas pehmeämmät ja pienemmät raaka-aineet voivat olla hyvin käsiteltävissä pienemmällä kokkiveitsellä.

Leipäveitsi

Se, mikä tekee leipäveitsestä ainutlaatuisen, on sen kaikenlaisille leiville täydellisesti sopiva sahalaitainen terä. Terän hampaiden ansiosta leipä ei murskaannu, vaan terä tarttuu kuoreen ja veitsi läpäisee leivän. On tärkeää huomioida, ettei paina veistä liian kovaa alaspäin, vaan sahaa leivän läpi ja antaa veitsen tehdä työn. Leipäveistä voi kuitenkin käyttää muuhunkin kuin vain leivän leikkaamiseen. Sahalaitaisen terän ansiosta happo ei kuluta veistä yhtä paljon kuin suorateräistä veistä. Voit siis vallan hyvin leikata leipäveitsellä esimerkiksi tomaattia.

Fileerausveitsi

Pitkä- ja kapeateräinen fileerausveitsi on täydellinen väline kalan käsittelyyn tai lihanpalan siistimiseen. Teriä on sekä taipuisia että jäykkiä, mutta täällä pohjoisessa joustavateräiset fileerausveitset ovat suosituimpia. Pitkän ja kapean terän avulla voit helposti tehdä pitkiä viiltoja juuri sinne, minne haluat, ja se sopii erinomaisesti esimerkiksi kalan nahan poistamiseen.

Vihannesveitsi

Vihannesveitsi on hyvä valinta juuresten ja muiden kasvisten leikkaamiseen. Veitselle on tunnusomaista korkea terä ja lyhyt kärki, mikä antaa sinulle tarkan hallinnan ja ohjauksen. Terä on myös pyöristetty, minkä ansiosta saat rullaavan kosketuksen leikkuulautaan – täydellinen ominaisuus yrttien pilkkomiseen.

Kuorimaveitsi

Veitsilaatikon pienin veitsi on tavallisesti kuorimaveitsi. Vaikka veitsen pituus on vain 6–10 cm, se on silti monipuolinen ja monien suosikki. Kärki on terävä ja leikkaava reuna ja terä suoria. Siksi veitsi sopii myös pienten raaka-aineiden tarkkaan leikkaamiseen. Kuorimaveitsi sopii moniin tarkoituksiin aina sipulin kuorimisesta kesän tuoreiden marjojen pilkkomiseen.

Valitut tuotemerkit


Mitä terästä ja millainen kahva minun tulee valita?

Jos haluat laadukkaan veitsen, valittavanasi on useita eri ominaisuuksin varustettuja materiaaleja. Kokosimme alle listan asioista, jotka kannattaa huomioida terää ja kahvaa valittaessa.

Teräs

Teräksen kovuus mitataan Rockwell C- eli HRC-asteikolla. Korkea arvo tarkoittaa kovempaa terästä, mikä taas tarkoittaa terävämpiä, mutta hauraampia veitsiä. Matalampi Rockwell C kovuusarvo tarkoittaa hieman kestävämpää veistä. Japanilaisissa veitsissä käytetään kovaa terästä, jonka kovuus on usein noin 60 HRC. Tämä tarkoittaa veistä, jonka voi hioa ja teroittaa 12–15 asteen kulmassa. Veitsi voi siis olla äärimmäisen terävä, mutta terä on samalla iskuherkempi. Länsimaisissa veitsissä on pehmeämpää terästä, jonka arvo on noin 55 HRC. Tällainen veitsi kestää hieman rajumpaa käsittelyä, muttei välttämättä ole paras valinta hienotyöskentelyyn, jossa tarvitaan suurempaa tarkkuutta. Useimmiten veisten kovuusarvo on noin 56–58 HRC. Tämä sopii sekä kotikokille että ammattilaiselle, joka haluaa veitsen, jota voi huoltaa ilman että teräs on liian hauras.

Varsi

Varren rakenne vaikuttaa sekä painoon että painopisteeseen. Pohjoismaissa tavallisin on länsimainen varsi. Varren selkäosa on hieman kapeampi ja siinä on usein ruostumattomia niittejä. Painopiste on tavallisesti noin keskipisteessä, mikä sopii hyvin ihmisille, jotka pitävät mieluiten kiinni pidemmältä varresta. Japanilainen tai itäaasialainen varsi taas ei sisällä metallia, mikä tekee siitä kevyemmän. Tämän johdosta painopiste on edempänä, eli veistä on helpointa käsitellä pitämällä peukalon ja etusormen terällä. Kahden varsityypin välillä on totta kai myös yhdistelmiä tai hybridejä. Silloin ulkopuoli noudattaa usein japanilaisen muotoilun henkeä, kun taas varren sisäpuolella on metallipalasia painopisteen siirtämiseksi.

Valitut suosikit

  • Global Kuorimaveitsi GS-38 9 cm

    85,99 EUR
  • Global Yleisveitsi GS-11, joustava, 15 cm

    117,99 EUR
  • Satake Leipäveitsi Satake Houcho 24 cm

    67,90 EUR
  • Miyabi Santoku-kokkiveitsi 18 cm 6000 MCT

    279 EUR

Oppimalla teroittamaan varmistat, että sinulla on kotona aina täydellinen kokoelma teräviä veitsiä. Omien ja ystävien veitsien teroittaminen on myös täydellinen lahja! Mutta miten se tehdään? Veitset voidaan teroittaa monin eri tavoin. Kokosimme alle viisi tavallista tapaa.

Hiomakivi

Tämän lasketaan kuuluvat ehdottomasti parhaisiin tapoihin saada teräsveitset teräviksi.

Keraaminen teroituspuikko

Tällä menetelmällä voidaan hioa terä terävämmäksi, mikä sopii hyvin veitsille, joiden leikkaava reuna ei ole aivan tasainen.

Timanttiteroituspuikko

Tämä muistuttaa keraamista teroituspuikkoa, mutta soveltuu hyvin myös keraamisille veitsille.

Teräksinen teroituspuikko

Tämä sopii paremmin eurooppalaisille kuin japanilaisille veitsille, joiden kovaa terästä se voi sen sijaan vahingoittaa.

Veitsenteroitin

Sille, joka haluaa testata veitsiensä teroitusta, voi riittää halpa veitsenteroitin. Sillä voidaan saavuttaa perusterävyys, mutta ajan myötä se kuluu, eikä siitä ole enää hyötyä. Sen sijaan veitsenteroittimet ovat helppokäyttöisiä ja tekevät työn nopeasti.